Tel:+40 745 153 381

Email: contact@drtatulescu.com

FAQ

Raspunsuri la intrebarile venite din partea dumneavoastra

 

Augmentarea mamara

 

1.     Ce dimensiune de implant mamar va fi cea mai potrivita pentru mine?

 

Dimensiunea implantului este aleasa impreuna cu medicul Dvs si depinde de dimensiunile preoperatorii ale sanilor si aspectul toracelui. Baza de implantare a sanului pe torace este principalul factor ce influenteaza alegerea unui implant.  Rezultatele sunt dezastruoase daca se fac compromisuri prin alegerea unui implant cu baza prea mare  – implantul se va plicatura, vor aparea cute, puncte de presiune, sanul va avea aspectul unei mingi strangulate. Pe de alta parte un implant care nu umple baza sanului va genera un aspect de piramida in trepte, uneori asemanator cazurilor de contractura capsulara avansata.

Proiectia implantului, alaturi de dimensiunea bazei sale si tipul implantului (rotund sau anatomic) defineste volumul acestuia. Iar proiectia ideala a implantului depinde de doi factori : elasticitatea tesuturilor de acoperire (capacitatea de acomodare) si… dorintele pacientei – pentru o augmentare discreta care pastreaza cel mai bine aspectul natural veti alege o proiectie moderata, pentru un decolteu plin cu polul superior rotunjit veti alege implanturi cu proiectie inalta. Nu exista o reteta ideala cu aplicabilitate universala.

Iata de ce examenul si  masuratorile facute in cadrul consultului preoperator sunt esentiale.

Comunicati  deschis cu medicul Dvs pentru a alege corect implantul pe care vi-l doriti.

 

2.     Care este diferenta dintre implanturile mamare cu suprafata neteda si implanturile mamare cu suprafata texturata?

 

Implanturile mamare cu cea mai larga utilizare prezenta sunt cele cu invelis siliconic pluristratificat. Acest invelis poate fi neted sau rugos (texturat). Fiecare producator a dezvoltat tehnici patentate pentru obtinerea texturii invelisului implantului, fiecare sustinand superioritatea propriei tehnologii.  Voi fi impartial si voi comunica numai informatiile sustinute de studii clinice relevante.   Studiile realizate in decursul timpului au aratat ca utilizarea implanturilor cu invelis texturat se asociaza cu o rata mai scazuta a contracturii capsulare  comparativ cu cele netede.  De asemenea riscul de malpozitie, mobillizare sau rotatie a implantului este semnificativ scazut pentru cele texturate.

Sunt motivele pentru care folosesc exclusiv implante mamare texturate.

 

3.     Care este diferenta dintre implanturile saline si implanturile cu gel siliconic?

 

Desi invelisul e fabricat din acelasi polimer siliconic, materialul de umplere difera la cele doua tipuri de implant: implanturile saline sunt umplute cu ser fiziologic, cele cu gel au ca material de umplere gelul siliconic cu diferite grade de coezivitate care asigura stabilitatea formei si o consistenta apropiata de cea a glandei mamare.

 

4.     Care este diferenta dintre implanturile mamare rotunde si implanturile mamare cu forma anatomica?

 

Implanturile rotunde au forme stabile de calote sferice, portiunea cea mai proeminenta a lor situandu-se in centru. Implanturile cu profil anatomic sunt „jumatati de picatura”, portiunea lor cea mai proeminenta fiind situata in jumatatea inferioara. Vezi aici.

 

5.     Care este diferenta dintre implanturile mamare standard, implanturile mamare “low-profile” si implanturile mamare “high-profile”?

 

Termenii definesc generic proiectia maxima a implantului. Un implant cu profil redus e un implant aplatizat, unul cu profil inalt este rotunjit, plin. Implantele cu profile moderate acopera categoria intemediara si cel mai des folosita.

 

6.     Este mai bine ca pozitionarea implantului mamar sa se faca in spatele sau in fata muschiului pectoral?

 

Este o decizie ghidata de chirurg si supusa acceptului pacientei. Daca tesuturile de acoperire de la nivelul toracelui sunt subtiri (pacienta slaba) este indicat ca implantul sa fie pozitionat sub muschiul pectoral pentru a masca marginea superioara a implantului – care altfel s-ar vedea ca o treapta, trecerea fiind abrupta. Daca medicul considera ca aveti suficient tesut subcutan incat sa poata masca marginea implantului va poate propune implantarea subglandulara (in fata muschiului pectoral).  Tendinta globala actuala e de pozitionare submusculara a implanturilor in majoritatea cazurilor de augmentare primara.

 

7.     Cate tipuri de pozitionari exista pentru implantul mamar?

 

Implantul mamar poate fi pozitionat chirurgical  subglandular (intre glanda mamara si muschiul pectoral mare),  partial submuscular (sub muschiul pectoral mare) – tehnica cea mai raspandita si total submuscular (buzunarul implantului e mai complex, constituit din muschii pectoral mare, dintat anterior si fascia muschiului drept abdominal) – tehnica rezervata cazurilor cu acoperire tegumentara deficitara cum sunt cele de reconstructie de san.

 

8.     Este indicat ca operatia de ridicare a sanilor sa fie facuta impreuna efectuarea unui implant mamar?

 

Desi nu exista  un consens  in aceasta privinta consider ca e optim ca cele doua interventii sa fie combinate. E absurd sa supui o pacienta la doua interventii diferite daca indicatia asocierii celor doua este justa.  Rezultatele sunt mai bune atat din punctul de vedere al aspectului si simetriei sanilor cat si  al cicatricilor iar riscul anestezic este diminuat.

 

9.     Pot efectua o operatie de ridicare a sanilor daca am sanii mici?

 

Daca sanii Dvs au un volum redus iar invelisul tegumentar este in exces (sani cazuti = ptoza mamara)– cum se intampla dupa scaderi masive din greutate, dupa alaptare – atunci beneficiati de interventia de ridicare a sanilor (mastopexie) asociata sau nu cu augmentarea cu implant. De cele mai multe ori se impune si marirea sanilor cu implanturi siliconice, deoarece volumul e doar redistribuit si nu marit prin mastopexie. Atentie insa, daca intentionati sa alaptati  este bine sa amanati interventia; nu toate tehnicile de mastopexie permit pastrarea intacta a conexiunilor glandei mamare cu mamelonul, facand alaptarea dificila sau imposibila.

 

10.     Ce este contractura capsulara?

 

Capsula ce inconjoara implantul e o structura tisulara care  se formeaza ca o reactie normala a organismului la prezenta unui corp strain. Apare  in jurul oricarui tip de implant. Uneori insa acest tesut se ingroasa semnificativ si se retracta producand durere, modificarea formei  si consistentei sanului. Apare astfel contractura capsulara. Daca primele grade ale contracturii sunt diagnosticate prin examen clinic si pot trece neobservate de un ochi neavizat, cazurile avansate (gradele III si IV)sunt invalidante si necesita interventie chirurgicala

 

11.     Care sunt sansele de a dezvolta asimetrie mamara dupa efectuarea unui implant mamar?

 

Este bine sa  analizati preoperator –  impreuna cu medicul Dvs – eventualele diferente si  asimetrii de forma, volum, pozitie a sanilor, a areolelor mamare, aspectul toracelui.  Asimetria de orice natura este o constanta anatomica si ea va aparea mai vizibila dupa augmentarea mamara  daca preoperator i-ati acordat putina semnificatie si nu ati discutat cu medicul Dvs despre procedurile de corectie . De obicei asimetria precede interventia chirurgicala si, corect tratata,  va fi ameliorata de aceasta. Corectia poate presupune egalizarea nivelului santurilor inframamare, simetrizari volumetrice (implanturi de volume/forme diferite, mastopexie/ reductie unilaterala), repozitionarea areolelor mamare .

 

12.     Ce pot face pentru a reduce la minimum sansele de cicatrizare inestetica?

 

Calitatea cicatrizarii este o caracteristica individuala. Este documentat insa impactul negativ al fumatului  in procesul de vindecare – asa ca e important sa renuntati la fumat. Evitati expunerea la razele ultraviolete (soare, solar),  iritatia mecanica (sutiene/brassiere cu margini dure) sau chimica (creme, pudre etc). Nu folositi medicamente steroidiene fara recomandare medicala.

Daca in cadrul controlului postoperator medicul remarca o evolutie defectuoasa a cicatricilor va va indica un tratament potrivit.

 

13.     Cat timp va dura recuperarea dupa operatia de implant mamar si cat de repede imi pot relua activitatile obisnuite?

 

Recuperarea postoperatorie e un proces gradual si variabil ca durata, in functie de perceptia personala a durerii si capacitatea de vindecare pe de o parte si de complexitatea procedurii chirurgicale pe de alta parte. Teoretic vindecarea chirurgicala este incheiata dupa 2-3 saptamani, insa sunt pastrate anumite restrictii pentru o perioada de cateva luni.   Iata cateva momente-cheie ale evolutiei postoperatorii

A doua zi dupa operatie se inlocuieste pansamentul si veti fi externata. Sanii vor fi edematiati (umflati) si deci mai voluminosi decat atunci cand vindecarea se va incheia. Pe suprafata pielii pot aparea echimoze (vanatai).

Senzatia de tensiune si durerea se diminueaza treptat. Pentru perioada de convalescenta vi se vor prescrie medicamente pentru controlul durerii.

Dupa 48 de ore de la interventie puteti face dus. Este interzisa insa imersia in apa (baie, piscina) in primele 2 saptamani.

Evitati miscarile ample al bratelor si trunchiului, nu va ridicati din pat fara sa fiti ajutata si supravegheata.

Dupa 7-10 zile poate fi reluata activitatea profesionala daca aceasta nu presupune activitate fizica.

Dupa o perioada de interdictie absoluta de 4 saptamani activitatea fizica va fi reluata treptat.

Incercati sa dormiti pe spate, cu trunchiul mai ridicat (cateva perne) in primele 3 saptamani.

Expunerea la raze ultraviolete (soare, solar) este interzisa pe perioada evolutiva a cicatricilor (6-9luni).

Nu purtati sutiene cu bordura metalica in primele 2-3 luni. Sunt preferate brasierele conformate elastice similare celor pentru fitness, adaptate volumului noului bust.

 

14.    Pot sa alaptez dupa operatia de marire a sanilor cu implant?

 

Dupa augmentarea mamara simpla cu abord prin incizie inframamara, cu implantul pozitionat fie  subglandular fie  submuscular, relatia glandei mamare cu areola si mamelonul ramane neschimbata, prinurmare in cazul unei sarcini ulterioare puteti alapta fara nicio interferenta din partea implantului.

In cazul inciziei de abord chirurgical periareolar sunt intrerupte partial conexiunile glandei mamare cu mamelonul. In cazul asocierii mastopexiei, majoritatea conexiunilor glandulare cu mamelonul vor fi intrerupte. In ambele cazuri alaptarea dupa operatie va fi dificila sau imposibila. E important sa tineti cont de aceste aspecte atunci cand decideti sa faceti o interventie chirurgicala asupra sanilor si sa comunicati medicului dorintele si intentiile ulterioare legate de  sarcina si alaptare.